Automaattisella laatoitusmenetelmällä
20-kertaistat työn tuottavuuden
Etusivu | Menetelmä | Tuotteet | Yhteystiedot

Märkätilat | » Tiililaattaelementti « | Ääni– ja näkemäesteet

TIILILAATTAELEMENTTI - OHUTTIILIELEMENTTI


Tiililaattaelementti on Keramia Oy:n valmistamista ohuttiilistä, vahvuus 20-22 mm valmistettua elementtiä. Elementti muodostuu saumalla koossa pysyvästä rakenteessa. Sauma toimii ainoana elementin runkona. Mitään taustalevyä ei ole, joten tiili voi hengittää täydellisesti.

Elementtikoot korkeus 12 tiiltä ja pituus n. 3,60 metriä. Voidaan tilauksesta valmistaa mitä tahansa kokoja. Tehdasoloissa seinä voidaan rakentaa seinäelementtiin yhtenäiseksi. Sauma on elastinen ja vastaanottaa rakenteen kosteus- ja lämpöliikkeet.

Elementti on tutkittu Tampereen teknillisen korkeakoulun Talonrakennustekniikan laboratoriossa, tutkimusseloste 716/98. Koekappaleille tehtiin ennen taivutuskoetta säärasituskoe standardin SFS 5513 mukaisesti TTKK:n Rakennusgeologian laboratoriossa. Tiililaattaelementit täyttivät SFS 5513 mukaisen pakkasenkestovaatimuksen. Kuormituskokeita tehtiin 12 kpl Tampereen teknillisen korkeakoulun Talonrakennustekniikan laboratoriossa. Tuulikuormien kestävyys on 17 metriä kiinnitysvälillä k 600.

TIILIELEMENTTIEN SÄILYTYS

Elementit varastoidaan tehtaalta toimitettavissa pakkauksissa vaakasuorassa. Pakkauksia ei saa varastoida päällekkäin niin, että päällimmäinen pakkaus on tuettu alapuolisen pakkauksen varaan. Varastointialustan on oltava ehdottoman tasainen niin, että elementit ei pääse taipumaan. Työmaalla tiilielementit on varastoitava kosteudelta, lialta ja pölyltä suojattuna. Pakkaukset peitetään esim. kevytpeitteellä tai väliaikaisilla katoksilla.

Tehdaspakkaus on tarkoitettu suojaamaan elementtejä vain kuljetuksen ajan, ne eivät ole yksistään riittävä suoja. Tiilielementit eivät saa olla suoraan kosketuksissa maahan eikä talvella lumeen. Elementtejä ei tule varastoida lämpimissä sisätiloissa ennen asennusta. Varastointilämpötilan tulee olla lähellä niitä olosuhteita, joissa levyt ovat asennettuina. Tällä estetään vahingolliset lämpö- ja kosteusliikkeet asennuksen jälkeen.

TIILIELEMENTTIEN KÄSITTELY

Elementtejä tulee käsitellä varoen ohuen tiilen murtumisvaaran vuoksi. Varottava erityisesti levyjen sivuttaista taipumista. Elementit tulee aina nostaa pystyasennossa. Suuret elementit on syytä tukea erityisellä nostotuella, josta toimitetaan tuotteen yhteydessä lisäohjeet.

Elementin paino on n. 40 kg / m2. Keveys mahdollistaa asentamisen ilman erillisiä nostolaitteita. Esim. omakotitalon pinnoituksessa ei tarvita kuin matala koroke. Suurien elementtikokojen nosto vaatii erillisen nostotuen ja nostolaitteet.

KIINNITYS

Elementtien kiinnitys riippuu valitusta rankarakenteesta. Kiinnityksen yhteydessä voidaan asentaa lisälämmöneristeet haluttuun vahvuuteen saakka. Eristämisestä erilliset ohjeet.

Ruuvikiinnitys on nopein tapa toteuttaa asentaminen. Myös ns. piilokiinnitys on mahdollinen, mutta nostaa hieman neliökustannuksia.

Ruuvikiinnityksessä tulee käyttää ruostumattomasta (AISI 304) tai haponkestävästä (AISI 316) teräksestä valmistettuja ruuveja. Elementtien kiinnitykseen käytettävillä ruuveilla tulee olla varmennettu käyttöseloste tai muu hyväksytyn tarkastuslaitoksen tekemä selvitys niiden ominaisuuksista.

Vasemmalla esimerkki lisälämmöneristämisestä. Metallirangalla saadaan riittävä etäisyys rungosta eristeelle ja tuuletusraolle. Eristeenä kovavilla.

 



Oikealla periaatekuva ruuvikiinnityksestä. Voidaan käyttää puu- tai metallirankoja.

Ruuvit voidaan jättää näkyviin tai piilottaa käyttämällä pinnoitettuja ruuveja tai piilokiinnitystä. Ruuvauksessa on otettava huomioon rankarakenteen ja elementin erisuuruiset lämpö- ja kosteusliikkeet, käyttämällä porareikää. Kiinnitys tapahtuu saumasta. Nopein tapa on käyttää ruuveja, joissa olevat siivekkeet tekevät levyyn suuremman reiän kuin rankarakenteeseen. Ruuvien tulee olla tasakantaisia, ei siis senkkautuvia.

LIITOKSET JA SAUMAT

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä.